21 februari 2012

VELDUIL

"Ze zijn zo mooi" en straks vertrekken ze terug op zoek naar een geschikt broedgebied. Eén foto van een Velduil kan er dus zeker nog bij op deze blog.

velduil

07:26 Gepost door BaY | Commentaren (1)

15 februari 2012

GROTE ZAAGBEK

Ook de grootste leden van de zaagbekken-familie, de Grote Zaagbek, verschijnen met de harde vorst in onze contreien op de Schelde en Leie. Sommigen zelfs tot in hartje Kortrijk. Maar geef toe, het zijn prachtige vogels. Getuige hiervan dit mannetje Grote Zaagbek...

grote zaagbek

07:19 Gepost door BaY | Commentaren (0)

12 februari 2012

NONNETJE

Bijna veertien dagen harde vrieskou, dichtgevroren vijvers en kanalen, en de Nonnetjes worden uit het noorden hierheen gedreven... Dit kleinste zaagbekje is een bijzonder fraai eendje.

nonnetje

07:20 Gepost door BaY | Commentaren (0)

04 februari 2012

BRANDGANS

Oei, de winter die zo ver weg leek, is er plotseling keihard terug... en dit over heel Europa. Deze foto dateert uit de winter 2009, Brandganzen vluchten in een sneeuwstorm.

brandgans

08:54 Gepost door BaY | Commentaren (0)

26 januari 2012

VELDUIL bis

Even radiostilte maar té weinig tijd voor veel fotografie, dan maar nog een plaatje van een jagende Velduil. Let op de felle speurende blik, op zoek naar veldmuizen ...

velduil

07:49 Gepost door BaY | Commentaren (1)

15 januari 2012

VELDUIL

velduil, poetsen

Deze Velduil is zich aan het poetsen, een veel voorkomend gedrag dat er voor zorgt dat elke veer in topconditie is. Aangezien vogels tot 25.000 veren hebben, is dit een uitgebreid werk dat meermaals per dag gebeurt. Tijdens het gladstrijken worden stof, vuil en parasieten verwijderd en wordt elke veer nauwgezet terug in optimale positie gebracht ten opzichte van de aangrenzende veren. De meeste vogels hebben een klier aan de basis van de staart die een olieachtige stof bevat die de veren waterdicht maakt en ze flexibel houdt. Hiervoor gebruiken ze snavel en poten en wringen zich hierbij in de meest vreemde bochten om elke veer te bereiken.

 velduil, poetsen

 

 

20:15 Gepost door BaY | Commentaren (1)

10 januari 2012

RUIGPOOTBUIZERD

Een andere, veel zeldzamere soort buizerd is deze Ruigpootbuizerd. Tijdens de najaarstrek was er een invasie uit het noorden, nu zitten er nog enkele vogels ter plekke, zoals deze hier... Deze jonge vogel werd dit jaar tijdens de trek in Nederland geringd.

ruigpootbuizerd

19:14 Gepost door BaY | Commentaren (0)