24 juni 2008

ATALANTA


Eindelijk, een eerste Atalanta in de tuin. Blij met een dooie mus ? Niet echt want het aantal en soorten vlinders deze zomer ligt bijzonder laag. Slecht weer, vooral veel regen, is niet echt ideaal weer voor deze frêle fladderaars. Deze soort is een heuse trekvlinder, overwintert in Zuid-Europa en vliegt daarna over de Pyreneeën noordwaarts.

08-06-atalanta-1

21:22 Gepost door BaY | Commentaren (2)

16 juni 2008

HEKS


Strigiformes is de Latijnse verzamelnaam voor de uilen en afgeleid van Striga, het latijn voor toverheks. Dit illustreert meteen de houding van velen door de eeuwen heen over uilen : voorboden van ongeluk en dood. Mensen wisten niet wat te denken van deze nachtelijke wezens, die geruisloos vlogen en bovendien akelige geluiden maakten.

 

08-06-ransuil-2


Uilen zijn bijzondere wezens, speciaal uitgerust voor de jacht in schemer en duister. Deze Ransuil illustreert enkele bijzondere wapens :
De ogen van een uil zitten vast in de oogkas en kunnen niet draaien. De kop moet dus draaien en kan dat in een indrukwekkende boog : maar liefst 270 graden, naar links en naar rechts. Zij zien bijzonder scherp in de verte, dichtbij gaat iets moeilijker.
Ze zijn ook uitgerust met scherpe oren, die kun je niet zien. Het ene oor zit iets hoger dan het andere waardoor ze beter diepte en afstand kunnen inschatten. De oorpluimpjes die je bij deze Ransuil ziet, zijn in feite alleen maar veren. Ze geven aan hoe de vogel zich voelt : rustig, gealarmeerd, ...

20:30 Gepost door BaY | Commentaren (1)

13 juni 2008

RANSUIL

08-06-ransuil-1


22:12...
De fel oranje ogen van een volwassen Ransuil speuren de omgeving af op zoek naar prooi voor de hongerige kroost waarvan het gebedel om voedsel in heel het bosje hoorbaar is. Er is nog net voldoende licht om deze nachtelijke jager digitaal vast te leggen. Even later vliegt hij met een kleine muis het bos in, de eerste honger van de jongen wordt al wat gestild.

10:56 Gepost door BaY | Commentaren (5)

09 juni 2008

ROODSTAART

08-06-gekraagde-2
mannetje

De Gekraagde Roodstaart is zeker een van de fraaiste broedvogels in Vlaanderen. Vooral het mannetje met zijn oranje onderzijde, zwarte rug en keel, en het grijswitte voorhoofd is een schitterende aanblik. Het vrouwtje is meer grijsbruin maar heeft net zoals het mannetje een roodbruine staart. Vaak zit de vogel op uitkijk waarbij dit roodbruine staartje voortdurend trilt.
Deze soort gaat in de Lage Landen achteruit, vooral de woestijnvorming in zijn overwinteringsgebied zorgt er voor dat steeds minder Gekraagde Roodstaartjes uit Afrika in de lente terug tot bij ons komen.
Als extraatje én omdat het een fraaie soort is, beelden van mannetje én vrouwtje.

08-06-gekraagde-1

vrouwtje

20:34 Gepost door BaY | Commentaren (1)

04 juni 2008

KARRE KARRE KIET


Net als veel andere rietvogels is ook deze Kleine Karekiet een grijsbruin vogeltje dat uitstekend klimt langs de vertikale rietstengels. Qua uiterlijk is deze soort nauwelijks te onderscheiden van de Bosrietzanger. Het verschil in zang is het beste kenmerk om beide soorten uit elkaar te houden. De kenmerkende krasse zang (met altijd een karre-karre-kiet-kiet-kiet-strofe) hoor je vaak in natte ruigtes en rietkraagjes.

08-06-kleine-karekiet-1

21:30 Gepost door BaY | Commentaren (1)

01 juni 2008

KAUW


De Kauw behoort tot de kraaiachtigen en is dus familie van de Ekster, Roek en Zwarte Kraai. Het best herken je hem aan de lichtgrijze nek, de witte iris en het kleinere formaat.
Kauwen hebben zich goed aan de mens aangepast en leven vaak in steden, soms in paartjes of soms in grote groepen. Het zijn erg sociale dieren en in de kolonie bestaat er een strikte rangorde. Vaak maken ze hun takkenest op de schoorsteen, met alle gevolgen vandien.

08-04-kauw-1

17:50 Gepost door BaY | Commentaren (0)